Event Agenda

March 2021 Schedule

Wednesday, March 3rd

All times are posted in Pacific Time

8:30 AM – 8:40 AM

Welcome and Introductions

8:40 AM -9:10 AM (30 mins)

Tech and Non-Tech Approaches to Training Perception & Cognition in Elite Soccer

Adam Beavan, Hoffenheim FC (Heidelberg); Kevin McGreskin, Forfar Farmington FC; moderated by Leonard Zaichkowsky

9:10 AM -9:55 AM (45 mins)

Session – Don’t Waste Time and Wait: Using Leading KPIs for Biometrics

Phil Wagner, Sparta Science and Mark Stephenson; Coach Andrea Hudy, University of Texas

9:55 AM -10:30 AM (35 mins)

Break/Visit exhibits

10:30 AM -11:15 AM (45 mins)

The Future of Athletic Recovery

Dr. David Rabin, Co-Founder & Chief Innovation Officer Apollo Neuroscience and Brian McConnell, VP, NFL Alumni Association, Elite Athletics Advisor to The Board of Medicine.

11:15 AM -12:00 PM (45 mins)

Athlete Talent Identification

Dr. Peter Tingling, a professor at Simon Fraser University, Vancouver and Laurence Gilman, Assistant GM, Toronto Maple Leafs.

12:00 – 12:05 PM (5 mins)

Emcee Commentary

Bill Sell, Conference Manager – A quick recap of the morning, what’s coming up next

12:05 PM -12:35 PM (30 mins)

Break/Visit exhibits

12:35 PM -1:00 PM (25 mins)

Assessing and Measuring Brain Performance

Louisa Nicola, Trained Clinical Neuroscientist, Neuro Athletics

1:00 PM-1:30 PM (30 mins)

Keynote: Physiology, Plasma and Resilience to COVID-19

Dr. Michael Joyner, Caywood Professor of Anesthesiology, Mayo Clinic

Last year at the Sports Biometrics Conference Dr. Michael Joyner talked about how we finally experienced an Under 2:00 Marathon. Today we learn from someone very close to the center of the COVID-19 battle about the impact and scientific findings related to plasma with a look at how this impacts us in sport.

1:30 PM -2:15 PM (45 mins)

Panel discussion – Psychophysiology, Biofeedback, and Neurofeedback

Lindsay Shaw, Ed.D, US Olympic & Paralympic Committee and Len Zaichkowsky, PhD Professor Boston University (retired)

2:15 PM -2:30 PM (15 mins)

Break/Visit exhibits

2:30 PM -3:15 PM (45 mins)

Session – Making Sense of Training Load

Franco Imperellizzeri, University of Technology, Sydney and Vern Gambetta, Founder GAIN

3:15 PM -4:00 PM (45 mins)

Cognitive Fitness: Towards Conditioning the Mental Ingredients of Peak Performance

Prof Eugene Aidman, FAPS, FCSEP; Principal Scientist (Applied Cognition); Defence Science & Technology Group; Chair, DSTG Low-risk Research Ethics Panel. Joined by John Crampton, Chair, APS College of Sport & Exercise Psychologists.

Resources for conference delegates courtesy of the presenters:

The original “Frontiers in NeuroScience” paper that started the groundswell: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2019.00466/full

Article from the current issue of Nature:
https://www.nature.com/articles/s41598-021-83504-6

Eugene Aidman on LinkedIn:
https://www.linkedin.com/posts/eugene-aidman-8a0930a_caffeine-may-disrupt-the-impact-of-real-time-activity-6769990316687810560-_fvU

4:00 PM -4:30 PM (30 mins)

Day’s Recap and Analysis – Day 1 wrap up

Board members recap the key discussions of the day

Thursday, March 4th

All times are posted in Pacific Time

8:30 AM -8:35 AM

Welcome and Introductions

8:35 AM -9:20 AM (45 mins)

From ChalkBoard to Virtual Reality – Reflections and Recollections

Vern Gambetta, Founder GAIN

9:20 AM -10:05 AM (45 mins)

Utilizing a basketball analytics background to explore complex sports science questions

Phil Chang, LA Lakers & Dr. Marcus Colby, Fusion Sport

In this session, LA Lakers Senior Manager of Basketball Analytics Phil Chang discusses a few case studies regarding the optimal work-to-rest time, utilizing league-wide workload data to assist in player health decisions, and an in-depth analysis of the NBA schedule. Tune in as Phil and Fusion Sport Senior Sports Scientist Dr. Marcus Colby examine how to bridge the gap between basketball analytics and sports science.

10:05 AM-10:30 AM (25 mins)

Break/Visit exhibits

10:30 AM -11:15 AM (45 mins)

Athlete Cognition: Exploring the Perception and Decision Making of Playmakers

Dan Peterson, author; Dr. Peter Fadde, Southern Illinois University

11:15 PM -12:00 PM (45 mins)

Is Tech Making an Impact in Sports?

Dave Hancock, Tony Strudrick, Peter Vint; moderator Vern Gambetta

12:00 PM -12:40 PM (40 mins)

Break/Visit exhibits

12:40 PM -1:10 PM (30 mins)

Jump Mechanics for Readiness and RTP

Dr. Matt Jordan, Director Sports Science, Canadian Sport Institute & Paul Robbins, EVP of Sports Performance KINEXON

1:10 PM-1:40 PM (30 mins)

Application of Sport Science Data in Professional Team Sport

Mark Stephenson, Senior Consultant, Tactical Sports Science Innovations, Inc.

1:40 PM -2:10 PM (30 mins)

Adapting to Chaos for Peak Performance

Pauly DiTuro, Director of the BrainStorm Institute in conversation with Dr. David Rabin, CCo-Founder & Chief Innovation Officer Apollo Neuroscience

2:10 PM -2:40 PM (30 mins)

Closing Keynote: Sport Technology Response to COVID19: Insights from the NBA

Dr. David T. Martin, Chief Scientist, Director of Performance, APEIRON Life; Honorary Professor of Australian Catholic University; Former Director of Performance Research & Development (2015-2019) – Philadelphia 76ers and Scott Epsley is an Australia-trained Sports Physical Therapist and the former Medical Director for the Philadelphia 76ers. An additional presenter is Philipp Lienemann, Project Manager & Sports Scientist for Kinexon.

In response to the COVID19 pandemic, many Sport Technology companies made revisions in order to make a positive contribution to early illness detection and containment. This session will review how a few companies addressed the COVID19 pandemic and then review how the NBA used technology to help make the 2020 NBA Playoffs in the “bubble” as safe as possible.

TECHNOLOGY – A large scale COVID19 study conducted by the University of California, San Francisco (UCSF) reported that the Oura Ring temperature monitor could represent an effective tool for detecting fever and may facilitate early detector of illness. Apple has now introduced their Series 6 watch which includes a blood oxygen sensor. Apple has announced that they are partnering with researchers conducting the Seattle Flu Study and faculty form the University of Washington School of Medicine to better understand how frequent blood oxygenation monitoring may give insight into early detection of COVID19 and influenza. The US Army is now funding a study headed up by Elysian Labs to examine the efficacy of Polar wearables for early detection of COVID19.

Kinexon, known for using RFID technology to accurately track players during training and competition quickly pivoted their product offering to developed SafeZone, “… the first digital solution to protect employees and business operations during the COVID-19 pandemic.”  Recently, IQVIA epidemiologist and University of North Carolina faculty Dr. Christina Mack published a scientific paper in partnership with the NFL, NFLPA and CDC showing effectiveness of the NFL 2020 Season COVID-19 protocols and explaining the role of KINEXON within contact tracing processes.

NBA BUBBLE – The primary objectives for those keeping the “NBA Bubble” safe was 1) prevent entry of COVID19 and 2) facilitate early detection and containment of COVID19.  Players underwent a rigorous testing and quarantine prior to entering into the NBA Bubble. Each morning players would fill out a health questionnaire and then use a smart thermometer (Kinsa) to measure oral temperature and a pulse oximeter (Masimo) to identify blood oxygenation values. All data were connected to a larger confidential database. Fusion Sport created a modified version of its Smartabase athlete management system which connected with the NBA MyHealth app. Oura Rings were made available to any athletes and staff that wanted one and produced a risk score to provide insights. Frequent COVID19 saliva-based tests were implemented based on NBA funded Yale research. A physical distance monitor was used to remind players and staff to stay 6ft apart and of course wearing masks were mandatory.

2:40 PM -2:55 PM (15 mins)

Conference Recap and Analysis – Day 2 wrap up

Board members recap the key discussions of the day

2:55 PM -3:30 PM (35 mins)

Visit exhibits